top of page
Søg

Familiesamtaler som metode


Denne gang kan du læse om vores nyeste ydelse på Børnebasen Familiesamtaler Men hvad er Familiesamtaler egentligt? Hvor udbredt er tilgangen? Og i hvilke sammenhæng er den brugbar? Denne gang er det Marie Noél Jepsen, som har bidraget med et inspirerende indlæg til Fagbloggen. Marie er mastercoach og mentor med speciale i relationer og kommunikation. Hun tilbyder selv Familiesamtaler til familier.

Læs artiklen herunder af Marie Noél Jepsen


Familiesamtaler -


At skåne børn med tavshed er en dyb rodfæstet men fejlslagen del af vores kultur. Vi vil så gerne skærme børn for unødige smerte og bekymringer og mange af os har derfor i den bedste mening undladt at fortælle vores børn om noget af det, som vi selv er berørte, bekymrede og måske belastede af.


Men børn sanser alt fra de er ganske små og de har brug for de voksnes hjælp til at skabe sammenhæng, så de kan forstå og skabe mening af det de sanser.

Når vi ikke hjælper børn, via ærlige, åbne og kærlige samtaler om den virkelighed de er en del af, så skaber de deres egen forståelse. En forståelse der ofte hedder: ”Det er nok min skyld, mor og far gør og har det sådan!”, ”og det er mit ansvar at mor og far har det godt”. Ud af den forståelse gror følelser af skam, forkerthed, ensomhed og en ansvarsfølelse hos barnet, der gør at det bliver ekspert i at gemme sine egne følelser og behov væk.


Det er ALDRIG børnenes skyld og det er ALDRIG deres ansvar.

Vi som voksne, både som forældre og fagpersoner, har derimod et ansvar for at sikre os at børnene ved dette. At de føler sig set, mødt og forstår sammenhængen af alt det er de ikke kan undgå at mærke.


Det kan dog være utrolig svært og sårbart som forældre at tage hul på emner som psykisk lidelse, misbrug, skilsmisse, sygdom og andre svære livsomstændigheder, og derfor undgås disse snakke ofte. Dels fordi vi ikke vil gøre børnene bekymret, men også fordi mange af os mangler et sprog til at tale om det der er svært, og forklare vores virkelighed på en måde som barnet kan forstå og håndtere.


Der er her Familiesamtaler kommer ind i billedet!

Hjælp til at få snakket med vores børn’ er sjældent et tilbud som tilbydes i den åbne rådgivning i kommunerne, trods den store forskel det kan gøre for børns mentale helbred og trivsel, og der er kun ganske få praktiserende psykologer og psykoterapeuter, som har det tilbud i deres praksis.

Her hos Børnebasen er det nu blevet muligt, grundet vores samarbejde med SNAKOMDET.DK at finde en række psykoterapeuter, psykologer og andre med relevante forudsætninger, som præsenterer lige netop det tilbud, som hedder: ”FÅ HJÆLP TIL AT FÅ BRUDT FORTIELSERNE”.

I denne type samtaler er der hverken tale om terapi eller behandling. Men udbyttet bliver ofte vældig terapeutisk. Det kræver ofte ikke mere end 1-2 samtaler. En forældresamtale og en familiesamtale, hvor forældrene får hjælp og støtte til at få taget hul på den vigtige snak med deres børn om den virkelighed, de er en del af.

En snak som ofte styrker tilknytningen mellem forældre og barn, påvirker både barn og forældres trivsel positivt og skaber et fælles sprog og forståelse, som gør hverdagen lettere for hele familien.


Har du en familie, hvor du oplever at de vil have gavn af familiesamtaler? Så er du velkommen til at logge ind på Børnebasen, og læs mere om Maries tilbud eller andre som tilbyder Familiesamtaler.


Har du ingen adgang til Børnebasens vidensplatform? Kontakt os på 42570744, og hør nærmere om hvordan du kan få det.


Comments


bottom of page