FAGBLOGGEN

Gå aldrig glip af nye indlæg på fagbloggen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked hver gang, der er nye indlæg på fagbloggen.

Klik her for tilmelding

Kan VR virkelig hjælpe børn og unge?

Opdateret: aug. 30

Velkommen til endnu et spændende fagindlæg på bloggen. Denne gang er indlægget skrevet af dem, der står bag "Konfront". Konfront er en virksomhed, der tilbyder Virtual Reality løsninger til at afhjælpe en række udfordringer hos børn og unge. Læs mere om hvordan VR bl.a. kan hjælpe med problematikker indenfor for angst, vrede og kriminalitet i denne måneds fagindlæg.


Virtual Reality kan øge den mentale trivsel hos børn og unge

Af Daniel Bach Johnsen, ph.d. i klinisk psykolog og faglig chef i Konfront


Over 15 % af alle børn og unge i Danmark får en psykiatrisk diagnose, såsom angst, autisme og ADHD, inden de fylder 18 år. Der er mange måder at hjælpe på, og udviklingen af teknologi som Virtual Reality (VR) har givet os nye terapeutiske redskaber, der kan bruges til at forbedre børn og unges mentale trivsel. Det kan du læse mere om i indlægget her.


Hjernen tror, at situationen er virkelig

Virtual Reality er en teknologi, hvor man kan tage VR-briller på og derefter træde ind i en tredimensionel verden, der får hjernen til at tro, at man virkelig er til stede og oplever det, VR-brillen viser en.
Du kender måske mest Virtual Reality fra film og spil, men faktisk er VR blevet anvendt til lærings- og træningsoplevelser siden 1994.

De seneste år har der været øget fokus på VR til bl.a. at reducere angstsymptomer og som kognitiv færdighedstræning for at øge opmærksomhed og reducere uønsket adfærd blandt børn og unge.


VR til eksponeringsterapi

Et af de vigtigste elementer i kognitiv adfærdsterapi, og den mest effektive metode for at reducere symptomer på bl.a. angst, kaldes eksponering.

Helt kort handler eksponering om at blive udsat for de situationer, man er bange for, se dem i øjnene og lære, at det faktisk ikke var så farligt, som man først troede. Er man for eksempel bange for højder, kan man øve sig på at stå på en stige, så at være i en høj bygning for til sidst ikke at have den samme frygt.

VR fungerer som et godt alternativ til eksponering i den virkelige verden, da man har de samme følelser og sanser ved at opleve situationen virtuelt.

Helt konkret fungerer VR eksponering på den måde, at man får et par VR-briller på, og gennem dem oplever barnet eller den unge uvante og utrygge situationer, som normalt ville fremprovokere en ængstelse eller et ubehag,


Tag den farlige verden ind i trygge omgivelser

Fordi hjernen oplev