FAGBLOGGEN

Gå aldrig glip af nye indlæg på fagbloggen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked hver gang, der er nye indlæg på fagbloggen.

Klik her for tilmelding

Mentorbarn - ubetalte relationer og hvorfor de er så vigtige

I denne måneds spændende fagindlæg har vi inviteret organisationen Mentorbarn til at skrive om deres frivillige arbejde med udsatte børn og unge. De fortæller om hvorfor relationer uden betaling involveret er så givende og vigtige for de udsatte børn og unge, der får en mentorfamilie gennem Mentorbarn.

Relationer - der ikke er betalte

Skrevet af Mette Bo Hansen


At relationer er vigtige - endda det allervigtigste udover de basale fysiologiske behov vi mennesker har for at overleve - er der ikke længere tvivl om. Forskningen er gang på gang kommet frem til det. Der findes teorier om relationsdannelse i alle mulige sammenhænge, og hvad især mangel på gode relationer gør ved os og ikke mindst ved børn.


At blive taget imod i verden – berørt og tilknyttet - er det første og allervigtigste i en nyfødt babys liv, men det er desværre ikke givet her i livet at blive mødt på den måde. Det er heller ikke alle, der får god sund tilknytning og nærende støttende relationer op gennem barn- og ungdommen.


Rigtig mange anbragte og udsatte børn og unge har ikke automatisk adgang til netop de afgørende relationer - af den ene eller anden grund. Men det skal det ikke handle om her. Vi vil berette om, at det er muligt at facillitere gode relationer, for dem, der ingen (eller kun meget begrænsede) relationer har. Og om det helt særlige IKKE BETALTE relationer kan i den sammenhæng.


Vi ved nemlig rigtig meget om ikke betalte relationer efter indsamling af erfaringer gennem en god håndfuld år som organisation, der etablerer relationer mellem institutionsanbragte børn og frivillige mentorfamilier samt helt aktuelt gennem en VIVE evaluering af et treårigt projekt som Mentorbarn har haft i samarbejde med Aarhus kommune og Velux Fonden.

Vi vil så gerne dele nogle oplevelser og vidnesbyrd fra vores verden af mentorbørn og mentorfamilier.


Vi har stor respekt for det socialfaglige arbejde med tilknytning og relationer, der laves på landets børnehjem og døgninstitutioner, men som civilorganisation arbejder vi med frivillighed - og der er stor forskel på frivillighed. Man kan være en fantastisk frivillig på mange måder. Som træner i en lokal håndboldklub, som spejderleder eller som en, der går ud med raslebøtten, når en organisation har indsamling. Alle tre er noget, man gør i et afgrænset tidsrum - hver tirsdag fra 16-18, en søndag to gange om året eller en lørdag om måneden.


Når vi taler om frivillige mentorfamilier, så er det selvfølgelig også de minimum to gange om måneden familien åbner dørene i hus eller lejlighed og tager imod mentorbarnet, når hun eller han kommer og er en del af en helt almindelig familie, men det er i lige så høj grad at åbne hjertet for dem – og være der altid. Uden tidsbegrænsning. Uden betaling.