FAGBLOGGEN

Gå aldrig glip af nye indlæg på fagbloggen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked hver gang, der er nye indlæg på fagbloggen.

Klik her for tilmelding

SamtaleBuddy - Et samtaleværktøj for socialrådgivere

I denne måneds fagblog fortæller Lotte Tyrrestrup om, hvordan den lille bamse "SamtaleBuddy" kan bruges som et meningsfuldt samtaleværktøj for socialrådgivere, der afholder Børnesamtaler, og hvordan SamtaleBuddy kan skabe tryghed og tillid hos barnet. Læs mere om SamtaleBuddy og hvordan du selv kan få fat i samtaleværktøjet helt gratis.


Af Lotte Tyrrestrup


Hvad er SamtaleBuddy?

SamtaleBuddy er et værktøj for socialrådgivere, som ønsker at optimere deres børnesamtaler og inddrage børnene bedst muligt. Inspirationen til SamtaleBuddy er opstået som en blanding af mine egne samtaler med udsatte børn og unge - som myndighedsrådgiver ved kommuner, som socialkoordinator på asylcentre, som medarbejder på opholdssted, som ekstern konsulent i hjemmet og som underviser.


SamtaleBuddy er en lille bamse, som kan anvendes under børnesamtalerne. Bamsen giver et 3. fælles til samtalen, og er især god til de emner, som kan være svære for barnet at tale om eller sætte ord på. Via SamtaleBuddy får barnet et neutralt samtaleværktøj, som kan støtte barnet under samtalen. Bamsen kan hjælpe med at formidle de ting, som barnet ikke selv kan sætte ord på. Efter samtalen kan bamsen også være en støtte for barnet, så barnet ikke føler sig alene eller ensom med sine følelser. De mindre børn, og dem som føler sig lidt udenfor i skolen, finder tryghed ved, at den kan være i en lomme i jakken.

SamtaleBuddy kan bruges af både små og større børn, og jeg har kun oplevet at børnene glædes ved at bruge SamtaleBuddy. Ja, selv nogle af de unge drenge, som foregiver at være nogle hårde negle, takker ja til en SamtaleBuddy. De yngste børn jeg har holdt samtaler med er omkring 2½ - 3 år. Det har selv været muligt at afholde succesfulde børnesamtaler med børn og unge med store udfordringer ift. koncentration og kognitive vanskeligheder med hjælp fra SamtaleBuddy.


Jeg har erfaring med traume- og kriseprægede børn/unge, som har været igennem flere voldsomme ting: krig, flugt, død, overgreb, manglende håb og tro på fremtiden. I dag har de stadig deres bamser, og det har åbenbart gjort så stor en forskel for dem. De husker tilbage på de samtaler vi havde sammen, og for flere er bamsen blevet deres fortrolige.


Den gode børnesamtale

Jeg har gennem mine forskellige funktioner som rådgiver afholdt mange børnesamtaler med forskelligt sigte og formål. Det har givet mig en særlig interesse i, hvordan man som fagperson bedre kan inddrage børnene i deres egen sag via børnesamtaler på en meningsfuld måde. For mig er det helt tydeligt, at for at børnesamtalen bliver vellykket, er det nødvendigt med en relation, hvor barnet føler sig tryg.


Børnesamtaler er en disciplin, som kræver en særlig stor opmærksomhed, og desværre er gode intentioner og forberedelser ikke altid tilstrækkeligt. Med SamtaleBuddy ønsker jeg at bidrage til de kvalificerede børnesamtaler og bygge videre på denne praksis ud fra min viden og erfaring om emnet.


For mig er det vigtigt, at ethvert barn, uanset alder og formåen inddrages på bedst mulige vis. At de får en oplevelse af en voksen, som tør stille de spørgsmål, som er nødvendige og formår at rumme det, som barnet fortæller. God tid og forberedelse af barnet, forældre og evt. tryghedsperson er blot en af de faktorer, som er vigtige for at undgå at skabe uro omkring børnesamtalen.